Nieoficjalne forum pasjonatów NC10

Nieoficjalne forum tematyczne, poświęcone netbookowi NC10.

#1 2009-06-17 09:11:34

Camel_33

Użytkownik

Zarejestrowany: 2009-06-17
Posty: 15

Telewizor.

Czy ktoś już próbował z pozytywnym skutkiem podłączyć naszego laptopika do telewizora, który ma tylko wejście S-Video lub EURO złącze?
Jeśli tak, to oczywiście bardzo proszę o poradę.
Moje doświadczenia:
Zainstalowałem program PowerStrip (wersję 3.62 i tę najnowszą) i niestety funkcja ustawiania własnych rozdzielczości (po to aby ustawić rozdzielczość TV) jest nieaktywna, więc z tego co radzili mi sprzedawcy przejściówki VGA-EURO, to ta możliwość odpada.
Przejściówka VGA-S-Video, wczoraj sprawdzona, ale też nie poradziłem sobie. Być może coś tam trzeba przestawić w ustawieniach karty graficznej, ale nie wiem gdzie i co ...

Pozdrawiam wszystkich użytkowników NC10.

Offline

#2 2009-06-17 16:34:30

koval91

Nowy użytkownik

Zarejestrowany: 2009-05-25
Posty: 7

Re: Telewizor.

ja podłączałem tv z wejściem d-sub i wszystko było ok

Offline

#3 2009-06-17 16:42:49

Camel_33

Użytkownik

Zarejestrowany: 2009-06-17
Posty: 15

Re: Telewizor.

Fajnie, tylko napisz, czy trzeba było coś przestawiać w ustawieniach karty graf. laptopa?, czy po podłączeniu kabla do TV, obraz na TV wyświetlił się automatycznie?

Offline

#4 2009-06-17 23:59:32

koval91

Nowy użytkownik

Zarejestrowany: 2009-05-25
Posty: 7

Re: Telewizor.

przełączyłem tylko klawiszem FN+F4 kilka razy i obraz się pojawił

Offline

#5 2009-06-18 20:23:11

unr3al2

Aktywny Użytkownik

7400005
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2009-03-14
Posty: 88
WWW

Re: Telewizor.

Dokładnie tak jak kolega napisał


Samsung NC 10, HDD 160GB, RAM 2GB, HSUP , WLAN BROADCOM BCM94311MCG , BIOS 05CA + Snow Leopard 10.6 Beta + MAC OS X 10.5.7.
Anchor–tekst

Offline

#6 2009-06-19 08:03:48

Camel_33

Użytkownik

Zarejestrowany: 2009-06-17
Posty: 15

Re: Telewizor.

OK, ale to działa tylko z zewnętrznym monitorem, albo TV, który ma wejście VGA. Ja mam tylko S-Video i EURO
I cały widz polega na tym, że mam przejściówkę VGA-S-Video, ale obrazu na TV brak. Może coś trzeba zmieniać w ustawienaich karty graficznej, albo jakiś program zainstalować?

Offline

#7 2009-10-29 00:59:19

szotmen

Gość

Re: Telewizor.

Karta graficzna NC10 nie obsługuje niestety takiej mozliwosci. Jezeli Twoj TV nie ma wejscia VGA (D-Sub), to pozostaje jedynie zakup konwertera sprzętowego VGA TV np. Grand Hand View III. Urządzenie jest zasilane z portu USB. Niestety nowe kosztuje średnio 150zł, ale jest to jedyny sposób na oglądanie filmów na starych telewizorach. Ja kupilem na Allegro używany konwerter za 110zł.

#8 2009-10-30 08:37:14

szperaczz

Użytkownik

Zarejestrowany: 2009-10-06
Posty: 15

Re: Telewizor.

U mnie pod Win 7 pojawiły się już jakieś oznaki obrazu tzn. coś miga przez przejściówkę VGA - Cinch.
Musze spróbować jeszcze jakiegoś programu zmieniającego parametry obrazu może się uda.


Samsung NC 10, HDD 320GB, 2GB RAM, HSPA , WLAN BROADCOM BCM94311MCG

Offline

#9 2010-06-20 18:37:58

€€€€€€

Gość

Re: Telewizor.

Camel_33 napisał:

Czy ktoś już próbował z pozytywnym skutkiem podłączyć naszego laptopika do telewizora, który ma tylko wejście S-Video lub EURO złącze?
Jeśli tak, to oczywiście bardzo proszę o poradę.
Moje doświadczenia:
Zainstalowałem program PowerStrip (wersję 3.62 i tę najnowszą) i niestety funkcja ustawiania własnych rozdzielczości (po to aby ustawić rozdzielczość TV) jest nieaktywna, więc z tego co radzili mi sprzedawcy przejściówki VGA-EURO, to ta możliwość odpada.
Przejściówka VGA-S-Video, wczoraj sprawdzona, ale też nie poradziłem sobie. Być może coś tam trzeba przestawić w ustawieniach karty graficznej, ale nie wiem gdzie i co ...

Pozdrawiam wszystkich użytkowników NC10.

#10 2010-06-21 21:14:54

 przemek480

Użytkownik

3155409
Zarejestrowany: 2010-05-04
Posty: 14

Re: Telewizor.

Z tego co udało mi się ustalić.

Jedyna możliwość podłączenia laptopa do TV który nie ma wejścia VGA, tylko ma EURO/Chinch, jest podłączenie laptopa za pomocą kabla VGA >> Euro.
Jest on do kupienia na aukcjach internetowych.

Ale tu cała przyjemność się kończy.
Trzeba ustawić tryb wyświetlania karty graficznej na taki jaki jest w TV, czyli rozdzielczość cos ok. 576x350 px i odświeżanie 50 Hz. Są to wartości zbliżone, dokładnych nie pamiętam. I dodatkowo ustawić kilka innych opcji, jak przeplot i coś jeszcze.
Sęk w tym że niektóre karty graficzne nie chcą się przestawić na takie ustawienia. A jak już jakimś cudem się uda to najczęściej widzimy tylko połowę obrazu (jest przesunięcie).
Najlepszym rozwiązaniem jest zakup konwertera jak podano wcześniej lub zakup TV z wejściem VGA.

Pozdr.

Offline

#11 2010-08-14 21:51:41

voltefekt

Gość

Re: Telewizor.

Witam,

Również posiadam NC10 i właśnie przerabiam problem podłączenia do TV. Na LCD Samsunga wszystko OK tylko nie łapie rozdzielczości od razu i trzeba przestawić. Aktualnie wpadłem na pomysł podłączenia do starego TV i obawiam się że gra nie warta świeczki... Więc filmy oglądam przez stacjonarnego kompa z wyjściem TV-OUT.

Zakup przejściówki raczej się nie kalkuluje, zakup TV LCD chwilowo też nie bo ceny z kosmosu.... technika idzie do przodu a ceny utknęły na poziomie z przed 2 lat <szok> coś tu chyba nie tak ....


www.voltefekt.pl [html] <A HREF="www.voltefekt.pl#usługi elektryczne , monitoring , alarmy , CCTV, elektryk turek, elektryk konin, instalacje elektryczne" OnMouseOver="window.status='usługi elektryczne , monitoring , alarmy , CCTV'; return true" OnMouseOut="window.status=''">usługi elektryczne</A> [/html]

#12 2012-05-10 14:34:12

trololo

Gość

Re: Telewizor.

Camel_33 napisał:

Czy ktoś już próbował z pozytywnym skutkiem podłączyć naszego laptopika do telewizora, który ma tylko wejście S-Video lub EURO złącze?
Jeśli tak, to oczywiście bardzo proszę o poradę.
Moje doświadczenia:
Zainstalowałem program PowerStrip (wersję 3.62 i tę najnowszą) i niestety funkcja ustawiania własnych rozdzielczości (po to aby ustawić rozdzielczość TV) jest nieaktywna, więc z tego co radzili mi sprzedawcy przejściówki VGA-EURO, to ta możliwość odpada.
Przejściówka VGA-S-Video, wczoraj sprawdzona, ale też nie poradziłem sobie. Być może coś tam trzeba przestawić w ustawieniach karty graficznej, ale nie wiem gdzie i co ...

Pozdrawiam wszystkich użytkowników NC10.

Pawcy przejściówki VGA-EURO, to ta możliwość odpada.
Przejściówka VGA-S-Video, wczoraj sprawdzona, ale też nie porad

#13 2013-03-21 14:24:30

Help!

Gość

Re: Telewizor.

Camel_33 napisał:

Czy ktoś już próbował z pozytywnym skutkiem podłączyć naszego laptopika do telewizora, który ma tylko wejście S-Video lub EURO złącze?
Jeśli tak, to oczywiście bardzo proszę o poradę.
Moje doświadczenia:
Zainstalowałem program PowerStrip (wersję 3.62 i tę najnowszą) i niestety funkcja ustawiania własnych rozdzielczości (po to aby ustawić rozdzielczość TV) jest nieaktywna, więc z tego co radzili mi sprzedawcy przejściówki VGA-EURO, to ta możliwość odpada.
Przejściówka VGA-S-Video, wczoraj sprawdzona, ale też nie poradziłem sobie. Być może coś tam trzeba przestawić w ustawieniach karty graficznej, ale nie wiem gdzie i co ...

Pozdrawiam wszystkich użytkowników NC10.

#14 2013-07-11 18:22:27

hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Gość

Re: Telewizor.

Camel_33 napisał:

Czy ktoś już próbował z pozytywnym skutkiem podłączyć naszego laptopika do telewizora, który ma tylko wejście S-Video lub EURO złącze?
Jeśli tak, to oczywiście bardzo proszę o poradę.
Moje doświadczenia:
Zainstalowałem program PowerStrip (wersję 3.62 i tę najnowszą) i niestety funkcja ustawiania własnych rozdzielczości (po to aby ustawić rozdzielczość TV) jest nieaktywna, więc z tego co radzili mi sprzedawcy przejściówki VGA-EURO, to ta możliwość odpada.
Przejściówka VGA-S-Video, wczoraj sprawdzona, ale też nie poradziłem sobie. Być może coś tam trzeba przestawić w ustawieniach karty graficznej, ale nie wiem gdzie i co ...

Pozdrawiam wszystkich użytkowników NC10.

#15 2013-07-27 15:41:28

czester

Gość

Re: Telewizor.

witam. mam problem z ustawieniem obrazu z komputera stacjonarnego przez vga-euro na telewizor. kabel kupiłem wraz z płytą na której jest power strip, dostałem tez opis konfiguracji ale w pewnym etapie tj w sekcji geometrii znika obraz z monitora a na telewizorze obraz jest nie wyrazny skaczący i podzielony na trzy części i w zasadzie nie można już nic zrobić. MOJA KARTA TO:GIGABAYTE GF GTX560TI 1024MB DDR5 PCI-E HDMI DVI       a telewizor LG

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
Sianożęty pensjonaty zaproszenia-na-pierwsza-komunie-swieta.eu mxl.pl reklama na auto Piła import