Nieoficjalne forum pasjonatów NC10

Nieoficjalne forum tematyczne, poświęcone netbookowi NC10.

#1 2009-02-01 21:01:24

robertnik

Administrator

5066111
Skąd: Opole
Zarejestrowany: 2009-01-30
Posty: 29

Bios na NC10 z Plusa.

Na stronie Samsunga zauważyłem nowszy bios, niż posiadany w moim NC10, czyli WIN_NC10_04CA.exe. Oczywiście pobrałem go i jakież było moje zdziwienie, gdy wyskoczył komunikat o błędzie. Oczywiście zadzwoniłem na infolinię Samsunga. Dowiedziałem się, że NP-NC10-KAP1PL sprzedawany, przez PlusGSM są inne od sprzedawanych przez Samsunga i oczywiście mogą przyjąć reklamacje, jednak najprawdopodobniej reklamacja zostanie uznana za bezzasadną a ja obciążony kosztami. Oczywiście podziękowałem za informację i odłożyłem słuchawkę. Zacząłem się zastanawiać czy przypadkiem nie zostałem oszukany przez PlusGSM, przecież dostałem na „papierze”, że to jest NP-NC10-KAP1PL, kto go teraz będzie serwisował skoro dostałem „niewiadomoco”. Więc Google i do dzieła. Informacje znalazłem na forum http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=148541
Jak napisał użytkownik „eglebegle” 2009-01-21, 17:50:

I właśnie, to że strona jest odpowiednia, podpuściło mnie do zadania trudnych pytań  do działu wsparcia notebooków Samsung Polska. Zapytałem się m.in. jak to jest, że na stronie jest BIOS, a próba nim aktualizacji kończy się niepowodzeniem i pytałem się o BIOS, który jest wyszukiwany za pomocą programu Samsung Update Plus: 03CD (o którym ani słowa na www), ale aktualizacja nim wykonuje tylko zmianę elementu MICOM a BIOS zostaje bez zmian.
Dostałem dwie odpowiedzi. I uważam, że są na tyle ważne dla Nas - użytkowników NC10 z sieci Plusa, że pozwolę je sobie przytoczyć:

"BIOS umieszczony na stronie jest to netbooka np-nc10-ka04pl. Dodanie
tego linka dla netbooka np-nc10-kap1pl to błąd administratora strony. W
chwili obecnej w Polsce nie ma dostępnych aktualizacji BIOSu dla
netbooka np-nc10-kap1pl.


i druga odpowiedź:
"Netbooki w sieci Plusa mają inny BIOS niż netbooki NC10 sprzedawane w
open markecie. Samsung Electronics Polska w chwili obecnej jeszcze nie
wprowadził aktualizacji BIOSu. Powinna ona być dostępna w najbliższym
czasie."

Odpowiedzi udzielił Pan Łukasz Kujawa, za co mu dziękuję i mam nadzieję, że się nie pogniewa, że zamieściłem jego słowa na Naszym forum. Ale to ważna rzecz dla userów NC10 z sieci iPlusa.

Przy okazji zwróciłem im uwagę, że link do kontaktu z działem wsparcia notebooków prowadzi do... wsparcia napędów optycznych

Na wyżej wymienionym forum odnalazłem wpis „dla odważnych”, traktujący jak zainstalować owy bios. Użytkownik „yark" 2008-12-25, 19:08:

Zmiana biosu w NC10 z iplusa ( NC10-KAP1PL ) Po wejściu na stronę produktu http://www.samsung.com/pl/consumer/deta … nu2=detail , dostajemy dostęp do biosu http://org.downloadcenter.samsung.com/d … 0_04CA.exe
Niestety standardowy firmware update kończy się niepowodzeniem. Dla modelu brandowanego iplus update nie działa. Jest to błąd samsunga, gdyż strona jest odpowiednia. Otrzymany plik WIN_NC10_04CA.exe zawiera :
AddMem.sys
bios.wph
bios.wph.gz
ConResChs.dll
ConResCht.dll
ConResEn.dll
ConResFr.dll
ConResGr.dll
ConResKr.dll
ConResPo.dll
ConResRu.dll
ConResSp.dll
kbc.BIN
mfc42.dll
msvcp60.dll
msvcrt.dll
PHLASH.INI
PhlashLc.dll
PhlashNT.sys
SWinFlash.exe
WinUpV01_10.exe

Pliki wypakują się do katalogu temp i tam należy je odnaleźć ( odzyskać skasowane lub dostać się do niech w inny sposób ;-)
Wystarczy uruchomic dwa ostatnie pliki exe i potwierdzić wszystkie zapytania i mamy w notebooku najnowszy bios 04CA a przy okazji zmieniamy logo bootujące ipllus'a na logo samsung. W biosie pojawia się dodatkowe menu dotyczące trybu pracy wentylatora ( cooler auto i inne ).

UWAGA
Podany opis zmiany biosu, nie jest autoryzowany przez producenta, co może skutkować awarią i utratą gwarancji. Decydując się na skorzystanie z opisu robisz to wyłącznie na WŁASNE RYZYKO!!!


Samsung NP-NC10-KAP1PL czarny, HDD 160GB, RAM 2GB, HSUP (z salonu Plusa).
MSI Wind U100 różowy, HDD 120GB, RAM 2 GB.
GSM Play Online.

Offline

#2 2009-03-14 17:20:30

unr3al2

Aktywny Użytkownik

7400005
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2009-03-14
Posty: 88
WWW

Re: Bios na NC10 z Plusa.

Bardzo fajna modyfikacja.
jak by ktoś miał pytania zapraszam.
Polecam.


Samsung NC 10, HDD 160GB, RAM 2GB, HSUP , WLAN BROADCOM BCM94311MCG , BIOS 05CA + Snow Leopard 10.6 Beta + MAC OS X 10.5.7.
Anchor–tekst

Offline

#3 2009-04-24 07:14:26

Heimdall

Gość

Re: Bios na NC10 z Plusa.

unr3al2 napisał:

Bardzo fajna modyfikacja.
jak by ktoś miał pytania zapraszam.
Polecam.

Ktoś już to testował czym rozpakować plik exe??

#4 2009-04-27 10:46:11

studzin

Użytkownik

Zarejestrowany: 2009-02-03
Posty: 41

Re: Bios na NC10 z Plusa.

Nie baw się w rozpakowywanie, tylko pobierz fabryczny bios dla KA01 już jest na stronie.

Offline

#5 2009-04-28 14:25:07

unr3al2

Aktywny Użytkownik

7400005
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2009-03-14
Posty: 88
WWW

Re: Bios na NC10 z Plusa.

Jak bedziesz chcial to ci podesle pliki ma maila do zmiany biosa tylko bedziesz to robil na swoja odpowiedzialność i informuje że nic się nie zmienia tylko LOGO z iPlus na Samsung

Pozdrawiam


Samsung NC 10, HDD 160GB, RAM 2GB, HSUP , WLAN BROADCOM BCM94311MCG , BIOS 05CA + Snow Leopard 10.6 Beta + MAC OS X 10.5.7.
Anchor–tekst

Offline

#6 2009-04-28 19:52:55

Heimdall

Nowy użytkownik

Zarejestrowany: 2009-04-24
Posty: 1

Re: Bios na NC10 z Plusa.

studzin napisał:

Nie baw się w rozpakowywanie, tylko pobierz fabryczny bios dla KA01 już jest na stronie.

a czy on usunie mi logo iplusa??pozdrawiam jak tak to który dokładnie pobrac??

Offline

#7 2009-04-28 21:57:05

unr3al2

Aktywny Użytkownik

7400005
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2009-03-14
Posty: 88
WWW

Re: Bios na NC10 z Plusa.

Tak usunie ci logo iPlusa bios 0XCA . Jak uda ci się go wgrać.


Samsung NC 10, HDD 160GB, RAM 2GB, HSUP , WLAN BROADCOM BCM94311MCG , BIOS 05CA + Snow Leopard 10.6 Beta + MAC OS X 10.5.7.
Anchor–tekst

Offline

#8 2009-04-29 23:12:15

eglebegle

Użytkownik

Zarejestrowany: 2009-03-14
Posty: 21

Re: Bios na NC10 z Plusa.

I znów jesteśmy = userzy z NC10 z Biosem brandowanym dla Plusa w szarym ogonie. Reszta Europy ma już 07CA a dla Nas wciąż 04CD.. bleh. Czuję, że mam tego dość i pożegnam wersję 0xCD definitywnie. Mam nadzieję, że nie pożegnam kompa

btw.. wie ktoś jakie zmiany są w tym biosie w stosunku do poprzednich? Nigdzie nie ma changelogu.. draństwo ze strony Samsunga

Offline

#9 2009-04-30 15:58:28

wankus

Użytkownik

500234
Skąd: 100lica
Zarejestrowany: 2009-04-30
Posty: 22

Re: Bios na NC10 z Plusa.

eglebegle napisał:

btw.. wie ktoś jakie zmiany są w tym biosie w stosunku do poprzednich? Nigdzie nie ma changelogu.. draństwo ze strony Samsunga

z tego co czytalem nic dobrego ten 07 nie wnosi - mianowicie zniknela mozliwosc skorzystania z ukrytej opcji w BIOS, czyli to bardziej krok wstecz...
ja nadal uzywam 04, niestety nadal z logo iplusa....


| black NC10, HSPA, 160GB dysk (na razie...) 2GB RAM HYNIX, DELL 1490 wifi - native airport | MacOS X 10.6.5 retail | XP | T41 speaker mod

Offline

#10 2009-05-19 15:04:19

bez loga iplus

Gość

Re: Bios na NC10 z Plusa.

jeśli kogoś drażni logo wystarczy w biosie w przedostatniej zakładce włączyć screen coś tam bodajże boot sa dwie pozycje dotyczące screena i to jest na 99% ta druga powoduje wyświetlenie danych kompa: procek, ile ramu jaki dysk tak jak w normalnym pc, nikomu to niepotrzebne ale ja jestem do takiego ekranu przyzyczajony po za tym jest on szybki i czarny więc miga prawie nie zauważalnie, drugie ustawienie wywołuje podobny komunuikat tyle że na białym tle ,  sorki nie pamiętam na 100% który jet który ale są to tylko dwa ustawienia więc dwa restarty kompa i "ulubionego" loga iplus nie ma

#11 2009-05-25 11:55:19

Polit

Gość

Re: Bios na NC10 z Plusa.

Mógłby ktoś podesłać plik niezbędny do podmiany loga? iPlus przy bootowaniu drażni mnie niemiłosiernie

#12 2009-05-25 21:44:54

marekzegarek

Użytkownik

Zarejestrowany: 2009-05-19
Posty: 15

Re: Bios na NC10 z Plusa.

nic nie trzeba zmieniać wchodizsz do biosu (f2 klawisz przy starcie kompa) zakładka boot parametr "boot-time Diagnostic Screen" ustawiasz na enabled wciskasz f 10 i potwierdzasz - loga plusa nie ma tylko normalny ekran bootowania jak w zwyczajnym kompie.

Offline

#13 2009-07-12 11:14:55

glexu

Nowy użytkownik

5145747
Zarejestrowany: 2009-07-11
Posty: 2

Re: Bios na NC10 z Plusa.

A czy po zmianie tego BIOSu na ten z logo SAMSUNGa działa przycisk F4? (uruchomienia Samsung Recovery Solution) ??

Offline

#14 2009-08-21 12:41:15

unr3al2

Aktywny Użytkownik

7400005
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2009-03-14
Posty: 88
WWW

Re: Bios na NC10 z Plusa.

Wszystko tak samo działa tylko logo się zmieniło. Z iPlusa na SAMSUNG


Samsung NC 10, HDD 160GB, RAM 2GB, HSUP , WLAN BROADCOM BCM94311MCG , BIOS 05CA + Snow Leopard 10.6 Beta + MAC OS X 10.5.7.
Anchor–tekst

Offline

#15 2009-10-24 23:35:07

emilia

Gość

Re: Bios na NC10 z Plusa.

Witam
Czy ktoś mógłby przesłać mi na maila instalkę do BIOSA do Samsunga nc10 tego z plusa. CHcę tylko żeby zniknął mi ten znaczek przy starcie systemu.
Bardzo prosze o pomoc.
Mój mail - lissa@autograf.pl

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
Sianożęty pensjonaty zaproszenia-na-pierwsza-komunie-swieta.eu mxl.pl reklama na auto Piła import